poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron ze szparagami.

Kolejna propozycja na szybki lunch. Prosta, naprawdę ekspresowa. A wychodzi nam danie tak przepyszne, że rozpływa się w ustach i wywołuje błogi uśmiech na twarzy. Korzystajmy, póki są szparagi.

Dla 1 osoby:
100g makaronu
6 szparagów zielonych
2 łyżki kremowego serka (u mnie Turek Figura)
pół młodej cebulki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżka parmezanu

Szparagi obieramy - odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy z łusek, odcinamy główki, a resztę kroimy na kawałki długości około 2cm. 
Gotujemy makaron al dente. W tym samym czasie gotujemy szparagi w lekko osolonej wodzie - najpierw same łodyżki, a główki wrzucamy na ostatnie 3 minuty. W sumie szparagi gotujemy około 8 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę. Wrzucamy ugotowany makaron, dokładamy serek i mieszamy. Po chwili dokładamy szparagi, posypujemy parmezanem i smażymy wszystko razem jeszcze chwilkę.

5 komentarzy:

  1. Jaki serek tutaj użyc? I czy mnożna go czymś zastąpić lub coś w tym rodzaju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak napisałam - użyłam serka Turek Figura. Można zastąpic innym kremowym serkiem jak np almette itp.

      Usuń
  2. Uwielbiam makaron ze szparagami moje ulubione danie :)

    OdpowiedzUsuń