czwartek, 2 czerwca 2016

Pudding z tapioki.

Pierwszy raz z tapioką zetknęłam się kilka lat temu, gdy w Polsce pojawiły się popularne koktajle herbaciane. Jako wielka fanka żelków nie mogłam się nimi nie zachwycić. Niby podbiły moje serce, ale na długo zapadły w zapomnienie, ponieważ wtedy nie były łatwo dostępne dla zwykłego śmiertelnika. Teraz, gdy sklepy azjatyckie znajdziemy w promieniu kilku kilometrów lub bez problemu zamówimy ją w internecie - nareszcie odkrywam jej uroki w domowym wykorzystaniu. 

Dzisiaj mam dla Was przepis na bajecznie pyszny i bajecznie prosty pudding z tapioki.
PUDDING Z TAPIOKI
przepis na 2 porcje
1/3 szklanki tapioki
2,5 szklanki mleka 
2 łyżki cukru/ksylitolu/syropu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dowolne owoce jako dodatek

Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy tapiokę. Dodajemy ekstrakt i słodzimy - ja użyłam jednej łyżki ksylitolu i jednej łytżki syropu daktylowego. Można użyć też zwykłego cukru, syropu z agawy lub miodu (jeśli chcemy słodzić miodem to lepiej go dodać dopiero po ugotowaniu tapioki i jej przestygnięciu). 

Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając bo tapioka niestety bardzo łatwo się przypala, przez około 10 minut - aż masa będzie mieć konsystencję budyniu, a kulki staną się miękkie. 
Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia, przelewamy w miseczki (lub na przykład do silikonowej foremki). Gdy wystygnie chowamy pudding do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie bez problemu możemy przełożyć go na talerz i udekorować dowolnymi owocami.

Możemy według uznania eksperymentować z:
mlekiem - zamiast krowiego użyć mleczka kokosowego lub ulubionego roślinnego
słodzeniem - cukier, ksylitol, syrop z agawy, syrop daktylowy, miód, słodzik
owocami - w zależności od sezonu
opcjonalnie można też dodać na przykład wiórki kokosowe

37 komentarzy:

  1. Przeczytałam ,,żelki" i od razu postanowiłam zakupić tapiokę :) Uwielbiam puddingi w każdej postaci, dlatego jestem pewna,że ten też przypadłby mi do gustu. Z sezonowymi truskawkami musiał niesamowicie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda ta gromadka truskawek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi o tapioce, którą bardzo lubię :) Akurat mam truskawki, więc przygotuję coś podobnego na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat mam odpowiednią ilość tapioki i nie wiedziałam, co z nią zrobić. Chyba dzisiaj wieczorem zrobię taki pudding i wstawię do lodówki na całą noc :) Jutro będzie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny deser. Pierwszy raz słyszę o tapioce

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam ostatnio na straganie z zdrową żywnością ale kiedy sprawdziłam Indeks glikemiczny to dosłownie się przestraszyłam. A jak tam u was,Przejmujecie się tym?

    OdpowiedzUsuń
  8. A mnie tapioka kojarzy się z bubble tea! W formie puddingu, ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze fajny przepis :) Sama go wymyśliłaś?

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tapiokę <3 polecam Ci Kcalmara, blog gdzie znajdziesz wiele podobnych do twojego przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam zapas tapioki i w końcu muszę zrobić z niej użytek :) Robiłam raz pudding, ale średnio mi się udał, a Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealny deser na takie upały jak dzisiaj, kiedy jeść ani pić nie za bardzo się chce

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszny deserek, właśnie zjadłam dwie porcje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie miałam jeszcze okazji spróbować tapioki. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super! Chyba pokuszę się o przygotowanie :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie, na lato w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dobrze by było gdyby była możliwość zastąpienia mleka np. wodą filtrowaną...ale chyba w tym przepisie to niemożliwe :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Tapioki jeszcze nie testowałam, a deser wygląda tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłam nigdy czegoś takiego, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda rewelacyjnie, ciekawe czy tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja myślę, że tak :D Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zgadzam się, trzeba przyrządzić kiedyś taki specjał ^^

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja tak samo, to musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie jadłem tego cuda, ale wygląda bardzo apetycznie.

    gabinet ginekologiczny łódź

    OdpowiedzUsuń
  26. Też nie bardzo przepadam za takimi deserami, chociaż chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda wprost bajecznie, sezonie na truskawki, wróć!

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja mama w dzieciństwie mi takie robiła, ale mi smaka narobiłaś :]

    Centrum Medycyny Laserowej i Regeneracyjnej

    OdpowiedzUsuń
  29. fajnie wyszło, aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  30. Najwyższy czas spróbować tego puddingu. Osobiście nigdy nie miałem styczności z tapioką, ale na pewno zobaczę, jak to smakuje. Dzięki za fajny post, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Szkoda, że już się skończył sezon na truskawki...
    Miałabym fajny przepis od nadmiaru truskawek w ostatnim czasie w moim domu, ale trudno, tak czy inaczej chyba sprawdzę sama jak to wyjdzie:) Akurat na szybkie odchudzanie na dietę Dukana się załapie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Koniecznie muszę zrobić.. Wróciłam po dwóch latach do zdrowego odżywiania... Prosto na tego bloga! Kiedys robiłam wszystkie przepisy stad na bieżąco, mam troche zaległości które muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Na Twoim blogu można znaleźć mnóstwo świetnych przepisów, muszę koniecznie regularnie odwiedzać Cię, mnóstwo kulinarnej inspiracji dla lubiących dobrze i zdrowo zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...